Română English

Economia si cultura

Economia

Satul reprezinta o forma straveche de asezare omeneasca cu radacini adanci in trecutul istoriei, jucand din antichitate pana astazi un rol deoesebit de important in viata economica a tarii noastre ca centru de productie agricola.
El a evoluat in decursul timpului sub actiunea legilor economice caracteristice diferitelor oranduiri sociale care s-au perindat.

In comuna Ileanda, majoritatea satelor au functii predominant agrare. Datorita conditiilor pedoclimatice si de relief, ramurile care detin prioritatea sunt pomicultura si zootehnia. Pomicultura cunoaste o dezvoltare insemnata datorita extinderii celor mai mari suprafete agricole in regiunea de deal, cu versantii insoriti, mai ales in satele Sasa, Luminis, Dolheni, Dabaceni. Prioritatea o detine prunul, urmat de mar, nuc, mai putin ciresul. In zonele de lunca, terase si dealuri mai joase cu climat temperat, precipitatii suficiente, predomina cultivarea cerealelor (grau, porumb) a plantelor industriale mai putin, cartofului si plantelor alimentare.

Dintre plantele textile, canepa care era principala materie prima in confectionarea camasilor, stergarelor etc. si se cultiva pe terenuri intinse, urmata de in, astazi aceste culturi sunt pierdute.

In ceea ce priveste cresterea animalelor, prioritatea o detin ovinele, fiind favorizate de suprafete destul de intinse de pasuni si fanete naturale, urmate de cresterea bovinelor, bubalinelor si porcinelor. In acest domeniu se obtin productii mari la produse lactate, carne si lana.

Mai exista o categorie de asezari, care au profil economic mixt, in care se imbina activitatile legate de agricultura cu deferite ocupatii anexe ale locuitorilor. De exemplu la Ileanda functioneaza 2 brutarii, un PECO modern, o spalatorie auto, un atelier de reparat televizoare, aparatura electric, auto, doua ateliere de vulcanizare, reparatii de incaltaminte; in cadrul AGROMEC, statie de tractoare, un centru fitosanitar, la Perii Vadului atelier pentru impletituri sarma, cariera de piatra la Rastoci, cazane de fiert tuica la Ileanda, Perii Vadului, Sasa si cu functii balneo-climaterice: Bizusa.

Comertul

Back to top

Comertul este bine dezvoltat, localnicii isi expun marfurile in cele doua targuri lunare (vinerea dupa 1 si 15 ale fiecarei luni), cu vanzari si cumparari de animale si in piata saptamanala (vinerea) unde predomina produsele lactate, oua si tarabe cu fel de fel de marfuri venite si din alte regiuni ale tarii.

In cursul saptamanii populatia se poate aproviziona cu cele necesare traiului de magazinele alimentare, fero-metale, restaurante din care unul este non-stop la Bizusa. Ileanda este astfel un important centru de transport si cu o activitate comerciala mai bogata decat in alte centre de comuna.

Posta si telecomunicatiile

Back to top

Posta si comunicatiile prezinta o mare importanta in transmiterea de informatii din toate domeniile precum si prin legatura cu toate localitatile.

In Ileanda se gaseste un centru postal, de unde se difuzeaza posta in toata comuna.
Reteaua telefonica este bine dezvoltata in Ileanda si mai slab in celelalte sate, din care Barsauta, Maleni si Sasa nu dispun de asa ceva.

Reteaua sanitara

In privinta ocrotirii sanatatii in comuna Ileanda se gaseste un spital deservit de trei medici si cinci cadre medii, un dispensar medic deservit de un medic si patru cadre medii precum si un cadru stomatologic deservit de un medic stomatolog, o farmacie, iar la Bizusa o baza de tratament cu bai calde, mesaj, curenti si parafina, deservit de un medic si patru cadre cu pregatire sanitara. Pentru tratarea animalelor bolnave, exista la Ileanda un dispensar veterinar si o farmacie veterinara particulara.

Back to top

Reteaua institutiilor de invatamant

Activitatea culturala, tratata ca facand parte integranta din viata publica a omului, a jucat un rol deosebit mentinand existenta poporului roman pe aceste plaiuri.

Obiceiurile pastrate din mosi-stramosi au fost cele mai pretioase si singurele elemente de cultura care au patruns in sanul taranimii romane in timpurile cand a avut o situatie atat de vitrga.

Infiintarea primelor scoli confesionale intre 1860-1862 si apoi a scolii de stat in 1881, a gradinitelor de copii au dus la inlocuirea vechiului dascal, care era preotul sau de multe ori diacul si a cartilor de studiu care erau cele bisericesti, cu invatatori pregatiti special pentru a educa tanara generatie. Numarul lor era mic si un invatator era platit de 2 sau mai multe sate.

In secolul nostru situatia s-a reglementat, s-a trcut la invatamantul obligatoriu de 4 ani, apoi de 7 ani, de 10 ani si in prezent de 9 ani. Un numar tot mai mare de copii sunt cuprinsi in gradinite si scoli.

In prezent in Ileanda functioneaza un grup scolar agricol, care cuprinde ciclul primar, gimnaziul, liceul si o scoala profesionala de trei ani, care califica elevii in diferite meserii precum si un ciclu liceal seral.

Scoli primare gasim si in satele Rastoci, Perii Vadului, Luminisi, Dolheni, Dabceni, Podis si Negreni, de asemenea in Ileanda functioneaza o gradinita cu trei grupe, alte gradinite gasim in Rastoci, Perii Vadului, Dolheni, Dabaceni, Podis.

Alaturi de scoala, Caminul Cultural a fost un focar de cultura pentru masele populare, dar pacat ca in ultimii ani s-a redus intreaga activitate culturala, nu mai auzim de conferinte, piese de teatru, dansuri populare, ansambluri folclorice, formatii de muzica populara si usoara, solisti vocali si instrumentali, expozitii care existau atat pe plan local cat si cele care se deplasau din alte centre din judet. Astfel pe scena Caminului Cultural din Ileanda au reinviat multe din obiceiurile pe cale de disparitie.

Totusi acum la Caminul Cultural sunt prezente o masa de biliard, si doua mese de ping-pong pentru amatori, astfel tineretu, si nu numai, isi petrece o buna parte din timp acolo pentru relaxare.

De asemenea s-a obisnuit ca la Bizusa in luna iunie sa se organizeze o serbare campeneasca, la care participa formatii locale precum si judetene, urmata apoi de petrecere in aer liber.

Ceea ce mai functioneaza astazi este Bibleoteca Comunala in codrul Caminului Cltural, cat si cea scolara din cadrul Liceului din Ileanda, cu un numar mare de pubticatii din toate domeniile.

In afara de ziarele si revistele citite la boblioteca, populatia comunei este abonata si prin factorii postali, care distribuie la domiciliul abonatilor presa.

Back to top