Traditii si obiceiuri
Traditiile si obiceiurile sunt pastrate din mosi-stramosi. Sarbatorile religioase sunt respectate, oamenii se imbraca cu ce au mai frumos si merg la biserica, de asemenea cei mai multi respecta cu strictete zilele de post.
In ajunul de Craciun, copii obisnuiesc sa colinde in cete pe la casele gospodarilor, unde primesc colaci, nuci, mere si bani. Cei mai mici obisnuiesc sa umble cu un bat in care adauna colacii si cu traista pe umar pentru celelalte produse. Cei mai mari, elevii de gimnaziu umbla cu "Steaua", in grupuri de cate trei si pe care o impodobesc cat mai frumos, tinerii umbla cu "Irozii" ( o mica piesa de teatru ), iar rromii umbla cu "Turca" (asemanatoare cu capra din Muntenia si Moldova) impodobita cu toale si betele. Ceilalti locuitori tineri trecuti de 15 ani adulti si maturi colinda de la o casa la alta. In ajunul Anului Nou se umbla cu "Plugusorul" iar rromii cu "Turca".
De Pasti, in Noaptea Invierii, din fiecare casa oamenii se indreapta spre biserica pentru a sarbatorii Invierea Domnului si a lua "Pastele" sfintit in fata lor si donat de catre unul dintre gospodarii satului.
A doua zi de Paste barbatii tineri si batrani merg sa "ude" florile satului. Un obicei care s-a pierdut a fost acela din a 2-a zi de Pasti, cand la biserica veche, zisa "a ginerilor" erau niste pietre mari unde se adunau familiile inrudite si petreceau.
De asemenea, mai sunt cateva obiceiuri din trecut care prea putin se pastreaza astazi: "claca de pene" si "torsul de lana", cand femeile se adunau mai multe la o casa, unde povesteau, cantau si se ospatau. Un alt obicei pastrat la Rastoci este "cununa" o sarbatoare a recoltatului cerealelor.
Vechile obiceiuri de nunta: "chematul la nunta" de catre cativa tineri "chematori" imbracati in costume nationale cu steaguri si stergare este inlocuit astazi prin invitatii tiparite. Dar cu ocazia nuntilor s-a mai pastrat "cantecul gainii' – o gaina frumos impodobita, cand una sau doua femei pricepute, o duc la masa mirilor si nasiilor cu cantece si piuituri si care-si cer plata de la nasi. Tot la nunti se practica "furatul pantofului miresei", care de asemenea cand este gasit trebuie platit.